FAQ’s over bamboe, zie verderop onder deze pagina

Voor Ilex, klik op de link die u hieronder vindt

Click here for

Veelgestelde vragen over bamboe (informatie verzameld uit verschillende bronnen)
Hieronder volgen vragen die onze klanten regelmatig stellen over veel bamboe gerelateerde onderwerpen. Teelttips, onderhoud, bemesting, water geven, groeigewoontes, enz.

Wat is het verschil tussen woekerende bamboe en niet- woekerende bamboe?

Niet woekerende bamboe (zoals Fargesia) verspreidt zich zeer langzaam.  Zij hebben opwaartse wortels in de ondergrond en worden onmiddellijk stokken, in tegenstelling tot de woekerende types. Dit zorgt ervoor dat het uitbreiden van bamboe zich geleidelijk aan in een bescheiden en voorspelbaar tempo naar buiten uitbreidt. Ze worden beschouwd als niet-woekerend en zijn zeer gemakkelijk te onderhouden.

Woekerende bamboe (zoals Phyllostachys) wordt in een matig tot snel tempo verspreid.  Ze hebben wortelstokken die meestal niet opduiken en geen stokken worden. In plaats daarvan, als ze door de grond duwen, produceren de laterale knoppen ofwel stokken of nieuwe wortelstokken die loodrecht op de ouderwortelstok staan. Door dit dubbele groeisysteem kunnen lopers meer grond per jaar bedekken dan niet woekerende. Volwassen planten spreiden gemiddeld 1 tot 1,5 meter uit (de meeste planten zullen ook gemiddeld 1 tot 1.5  meter in hoogte per jaar toenemen). In sommige extreme gevallen kunnen  woekerende types zich in een seizoen uitstrekken over 4,5 meter.

 

Hoe groeit bamboe?

Eenvoudig gezegd: bamboe groeit op in het voorjaar en uit in de zomer en herfst.
Bamboe is een gras en groeit als zodanig ongeveer op dezelfde manier als uw gazongrassen, alleen op een veel grotere schaal. In principe verhoogt de bamboe zijn hoogte en diameter door elk groeiseizoen nieuwe en grotere takken te plaatsen totdat hij zijn maximale hoogte bereikt voor het gebied waarin hij wordt geplant. De nieuwe scheuten groeien in ongeveer 2-3 maanden tot hun volle hoogte. De schietperiode voor de meeste soorten is april-juni.

Oudere stokken zullen nooit hoger worden, maar zullen eenvoudigweg elk jaar een nieuw gewas van bladeren aantrekken. Individuele stokken kunnen meer dan 10 jaar oud worden, tenzij ze in de schaduw komen te staan of op de een of andere manier worden aangetast. Dit is de reden waarom het verdunnen van een bamboe belangrijk wordt zodra de bamboe zich heeft gevestigd. Een volwassen bamboe heeft een mix van stokken van verschillende grootte en leeftijd.

Buiten het schietseizoen, in de zomer en herfst voor de meeste soorten, vindt de meeste groei plaats onder de grond waar het niet zichtbaar is. De bamboe is echter hard aan het werk, het pompen van water om alle bladeren te ondersteunen en het uitbreiden van de wortelmassa voor de volgende seizoenen nieuwe scheuten.

 

Hoe snel groeit bamboe in hoogte?

Dit is een moeilijke vraag omdat er veel verschillende soorten bamboe en verschillende klimaten zijn. Het hangt ervan af of ze woekerend of niet woekerend zijn, hoe oud ze zijn en waar ze gepland zijn.

Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar.
Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar.
Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.

Plaatsing en zorg zullen van invloed zijn op hoe snel en hoog een bamboe zal groeien. De gematigde klimmers groeien het beste in de gedeeltelijke schaduw.

Is bamboe altijd groen?

Ja, dat hangt af van de soort en het klimaat. De meeste bamboe zijn van nature groenblijvend.

 

Zal bamboe woekeren onder de stoep / weg / ….?

Meestal de niet-woekerende niet, maar de woekerende zal dat wel doen als de beschikbare ruimte gemakkelijk toegankelijk is.

 

Kan bamboe binnen groeien?

De meeste bamboe houdt niet van het droge binnenmilieu, vandaar dat Fargesia niet geschikt is voor gebruik binnenshuis.

 

Heeft bamboe veel bladverlies?

Bamboe zal gedurende het seizoen enkele blaadjes laten vallen, maar nooit allemaal tegelijk, zoals bladverliezende bomen. Sommige bamboe hebben grote afwerpseizoenen en laten anders niet zo veel blad vallen.  Fargesia Murielae, bijvoorbeeld, heeft een groot bladverlies in de herfst als het zich voorbereidt op de komende winter (door het laten vallen van ongeveer 30% van het loof).

 

Hoe diep gaan de wortels?

Bamboewortels zijn dun en vezelig (denk aan grote graswortels) en kunnen 60-90cm diep gaan. De wortelstokken, dat is het deel dat zich daadwerkelijk verspreidt, blijven meestal vrij ondiep, minder dan 12 cm. Dit maakt ze gemakkelijk te vinden en te snoeien als ze op jaarlijks worden gesnoeid.

 

Zal bamboe goed groeien in containers?

De meeste Fargesia’s zijn een mooie containerplant, met een fonteinvormige pluim van gebladerte.  Fargesia zal ‘s middags schaduw nodig hebben of de bladeren zullen verbranden. Gebruik goed drainerende potgrond en zorg voor een goede afwatering op de bodem van de pot.

In een container zal bamboe minder hoog worden, meestal ongeveer 1/2 tot 3/4 van zijn maximale hoogte. Het zal ook meer water nodig hebben in de zomer dan wanneer het in de grond zou zitten. We geven onze bamboe vaak evenveel water als één keer per dag tijdens extreme hitte, maar bij redelijker weer geven we de bamboe meestal om de 2-3 dagen water. De bamboe zal ook minder winterhard zijn.

Je zult de bamboe ook regelmatig moeten verdelen of uitplanten om te voorkomen dat de bamboe te wortelgebonden wordt. Fargesia kan tot 6 jaar in een container groeien.

 

Welke maat container heeft bamboe nodig?

Hoe groter hoe beter. Als u van plan bent om plantenbakken te gebruiken, is 45×45 cm en 45 cm diep de kleinste die u moet gaan gebruiken. Bamboe kan tijdelijk in kleinere potten worden gekweekt. Houd er ook rekening mee dat bamboe vrij gemakkelijk kan omwaaien, dus vermijd vaasvormige containers en wees voorzichtig bij het plaatsen van een hoge bamboe in een winderig gebied

 

Wanneer is een goed moment om bamboe te planten?

Over het algemeen is de lente het beste, van maart tot juni.  Herfst is ook een goede optie, van september tot eind oktober. Een goed bewortelde bamboe kan in de zomer gepland worden, mits hij regelmatig water krijgt. Vermijd het verplanten van jonge bamboe in de zomer.

Als je in een mild klimaat leeft, kun je het hele jaar door vrijwel het hele jaar door planten, behalve in zwaar weer, zolang je de bamboe maar voorziet van voldoende water in de zomer en een laag mulch voor isolatie in de winter.

 

Hoeveel ruimte heb ik nodig om bamboe te geven om in te groeien?

Het hangt er vanaf hoe groot je de bamboe wilt laten groeien.
Lengte ten minste 90cm voor de Fargesia, om redelijk dicht bij de volwassen hoogte te komen. Hoe meer ruimte hoe beter.
Bamboe kan groeien om zich aan te passen aan de gegeven ruimte, een lange smalle planter, zal een lang, smal scherm produceren, van gemiddelde hoogte, maar waarschijnlijk niet de volle hoogte.

U kunt bamboe in een kleiner gebied onderhouden, bijvoorbeeld een loper in een 90x150cm plantenbak, maar het kan lastig zijn om de bamboe na 4 of 5 jaar gezond te houden. Verplanten of delen om de 3-5 jaar is aan te bevelen voor kleine containers of plantenbakken. Bamboe wordt in een klein gebied korter, met dunnere stokken, dan wanneer ze meer ruimte krijgen om zich te verspreiden. Irrigatie is van cruciaal belang voor bamboe die al 3-5 jaar in dezelfde container zit.

 

Hoe diep moet je bamboe planten?

Niet dieper dan het al in de pot zit, bamboe moet ondiep zijn om gezond te zijn. Wanneer gedaan met het graven van het gat, tot in losse, leemachtige grond, houtsnippers, potgrond of compost in de bodem om een goede drainage te bevorderen en diepe beworteling aan te moedigen. Breng een dun laagje losse mulch aan over de bovenkant van de bamboe wanneer u klaar bent met planten.

 

Wat voor soort grond houdt bamboe van bamboe?

Losse, goed uitlatende grond, als u de bamboe in containers houdt, is elke reguliere potmix voldoende.

 

Kan ik bamboe planten in een moerassig gebied met stilstaand water in de winter?

De meeste bamboe zou omkomen, maar sommige kunnen groeien in seizoensgebonden moerassige gronden die nat zijn in de winter en droog in de zomer (of andersom) zoals de (woekerende) Phyllostachys atrovaginata.

 

Kan ik bamboe bij mijn zwembad/vijver planten?

Ja, er is geen risico bij niet-woekerende soorten zoals Fargesia.
(indien je een woekerende plant, moet je een barrière tussen het zwembad en de bamboe plaatsen, en ook de plant af te bakenen, omdat bamboe actief op zoek gaat naar water en zo het zwembad in sommige gevallen kan beschadigen).

 

Welke bamboe maakt de dichtste schermen?

Alle Fargesia’s groeien in dichte clusters, waardoor dichte schermen van gebladerte ontstaan.

 

Ik wil proberen om bamboe uit zaad te kweken. Waar kan ik er een paar krijgen?

Bamboe is een zeer ongebruikelijke plant, omdat de meeste soorten niet zo vaak zaad zetten. Phyllostachys aurea, bijvoorbeeld, is op een 50-jarige bloei cyclus en alle Fargesia lijken te zijn op 100 tot 120-jarige bloei cycli. Er zijn zelfs sommige bamboe, in China’s 3000 + jaren van geregistreerde geschiedenis. Ook, wanneer zij zaad zetten, is het zaad niet altijd levensvatbaar. Om deze redenen is bamboezaad van specifieke soorten meestal niet beschikbaar.

Jonge zaailingen zijn zeer gevoelig voor 2-3 jaar voordat ze zich uiteindelijk stabiliseren, tot dan doen ze het het beste in een gecontroleerde omgeving, zoals een verwarmde kas, om te bloeien en door te groeien tot een grootte die kan worden uitgepland.

 

Wanneer bemesten jullie?

Bamboe is in de winter slapend, dus de beste tijd om te bemesten is in het voorjaar en de zomer. Bemesting is meestal niet nodig als de bamboe in de grond zit, maar zal vaak wel een grotere groei bevorderen met groener blad. Als de bamboe in een container zit, moet hij mogelijk vaker gevoerd worden om er goed uit te zien. De dosering is afhankelijk van het type meststof dat wordt gebruikt.

 

Wat voor soort meststof gebruikt u?

Voor bamboe in de grond is organische meststof een goede optie. Compost breekt af in een laag rijke bovengrond die de bamboe een premium kweekgebied en een bron van voedsel biedt.  Voor een commerciële meststof, de formulering is niet kritisch, maar bamboe zal goed reageren op hoge stikstof. Volg de hoeveelheid die op de verpakking van de meststof staat vermeld. Overbemesting van bamboe is moeilijk te doen, maar overmatige hoeveelheden stikstof kunnen leiden tot bladluisproblemen of verzwakte stokken.

 

Is bamboe verdraagzaam bij droogte?

Niet woekerende zijn meer droogte tolerant dan lopers omdat ze vrij diep wortelen, maar woekerende hebben een hogere tolerantie voor droge, hete lucht.
Bamboe gepland in droge klimaten moet de eerste 3-4 jaar regelmatig worden bewaterd tot het goed geworteld is.

 

Hoeveel water heeft bamboe nodig?

Idealiter, ongeveer een centimeter per week, hetzelfde als een wet (in 1-3 toepassingen per week). In veel klimaten, nadat de bamboe 3-5 jaar in de grond heeft gelegen, is water niet langer nodig om te overleven. Houd er rekening mee dat bamboe die in de zomer niet regelmatig water krijgt er niet zo goed uitziet als bamboe die dat wel doet.

 

Hoe kom ik van bamboe af?

Fargesia is niet moeilijk te verwijderen, in tegenstelling tot de woekerende soorten zoals Phyllostachys.

U kunt het gewoon uitgraven (met een zware schop). Of een andere methode is om de bamboe op de grond te snijden en alle nieuwe groei te blijven verwijderen zodra het opduikt. Uiteindelijk verhongert dit de bamboe, maar het kan wel drie jaar duren voordat de bamboe klaar is.

 

Is bamboe eetbaar?

Fargesia heeft geen eetbare nieuwe scheuten. (Alle Phyllostachys, bijvoorbeeld, zijn eetbaar, hoewel sommige van hen een bittere of strenge nasmaak hebben wanneer rauw gegeten).

 

Kan ik bamboe snoeien?

Ja. Bamboestokken worden niet langer als ze eenmaal zijn afgedekt, dus het is een één keer per jaar proces van het knippen van de jongere stokken nadat ze zijn uitgebloeid. Snijd de stok net boven de knoop. Omdat bamboe de verloren gegane hoogte niet kan terugwinnen, zal het bossiger worden als reactie op het snoeien. Zorg er wel voor dat je wat takken op de stam laat zitten, anders sterft de individuele stam weer af tot op de grond.

 

Is bamboe schadelijk voor huisdieren?

Nee. Dieren zullen er vaak op kauwen, maar de bladeren zijn eigenlijk nogal voedzaam en totaal niet giftig (daarom kunt u, als u paarden, geiten, koeien of schapen heeft, bamboe gebruiken voor een voedzaam wintervoergewas). Lucky Bamboo (indoor-bamboe, dat groeit in water en rotsen), dat helemaal geen bamboe is, maar een lid van de leliefamilie, is giftig voor huisdieren en moet buiten hun bereik worden gehouden.

 

Zal bamboe in de wind breken?

Het komt zelden voor dat de stokken daadwerkelijk breken door de wind. De meeste bamboe buigt gewoon bij slecht weer en springt dan weer rechtop terug.

 

Waarom leunt mijn bamboe naar beneden?

Kleine stokken met een kleine diameter zullen meer overhellen, naar beneden getrokken door het gewicht van het gebladerte. Bamboe in de schaduw leunt nogal wat naar licht. Sneeuw, ijs, en in mindere mate regen, kunnen de stokken verzwaren. Soms zullen jongere stokken moeite hebben om rechtop terug te komen nadat er een zware sneeuwbelasting op hen is gedumpt. Nieuw geplante bamboe, gedurende de eerste drie jaar van het leven op een nieuwe locatie, zal vaak kleinere, huilerige stokken produceren als het zich vestigt.

 

Welke niet-woekerende bamboe is volledig zonverdraagzaam?

Fargesia zijn schaduwminnende planten, maar er zijn er een paar die meer zon kunnen verdragen dan andere zoals Fargesia robusta, Fargesia Scabrida en Fargesia Rufa.

 

Is er een zwarte,  winterharde, klonterige bamboe?

Er zijn verschillende bamboe die donkere stokken hebben en klonteren die koud en hard zijn, maar ze worden niet erg groot (in tegenstelling tot Phyllostachys nigra maar die is een loper).